Skorstensfejermester Alfred Johansens døtre gik på Jyderup Realskole
Inger Johansen, fra 1946/47 I Underklasse til 1955/56 Realeksamen1
Inger Johansen konfirmeret 4. oktober 19532
Annelise Johansen I mellemskoleklasse 1953/54 - Mellemskoleeksamen 19571
Annelise Johansen konfirmeret 7. oktober 19566
Alfred Johansen og Sigrid Møller, Drivsaatvej 26, Jyderup


1949/50 IV Underklasse8 Inger ses række 2 bagest
Jyderup Realskole IV U 1950
Herover IV Underklasse med lærer Larsen.
Der er 2 rækker og start er fra venstre: Række 1 og række med Lærer Larsen
Bageste række: Birthe Petersen, Inger Ravnebjerg, Lisbeth Sørensen (Elisabeth)
2 bageste række: ?, Else Christensen7, ?
Række ud for lærer Peter Larsen; Preben B. Mortensen, ?,Erik Madsen
Række foran lærer Peter Larsen: ?, Jørgen Noer Jensen, Ib Christiansen
2 forreste række: ?, Preben Jensen, ?
Forreste række: Asger Rasmussen

Række 2 bagest: Eva10, ?, Inger Johansen
2 bageste række: Tove10, Gitte Petersen
Række ud for lærer Peter Larsen; Anna Kirsten Jensen, ?, Anne Lise Larsen
Række ”foran” lærer Peter Larsen: Leif Larsen, Claus Jespersen, Karl Frederiksen
2 forreste række: Erik Mathiassen, Per Gundersen
Forreste række, Tove Larsen, Margrethe Gybel9, Anne Lise Glenhøj

1965 april; 25 års jubilæum som skorstensfejermester
Skorstensfejermester Alfred Johansen, Jyderup, kan tirsdag den 13. april 1965 fejre 25 års mesterjubilæum.
Alfred Johansen lærte faget i sin fødeby, Skive, og supplerede det i Herning, Mors og Thisted. Fra 1934-40 var han mestersvend i Aalborg og kom derfra til Jyderup for at vikariere som skorstensfejer. Efter kun 1½ måneds forløb blev han antaget som mester. I de forløbne år er området stadig blevet større, til der for få år siden blev forordnet en omlægning med en fast radius. Hvervet bliver passet dygtigt og samvittighedsfuldt, og Alfred Johansen har ry for at være på alle måder pligtopfyldende med det arbejde, han står inde for.
Desuden er Alfred Johansen lidt af en globetrotter og har besøgt det meste af Europa samt andre verdensdele, bl.a. optog han serier af smukke farvelysbilleder i Ægypten, I USA m.v. Foreningsliv har også interesseret ham, og bl.a. har han været i bestyrelsen for Jyderup SGI og for Jyderup Håndværker- og Handelsforening. Alfred Johansen er en elskværdig og flink mand og er afholdt af venner og kunder. Det sidste nye initiativ, han er gået ind for, er at genoprette den engang så populære bådudlejning i Skarridsøen, og det er, som omtalt, allerede en succes. Jubilæet markeres ved en festlighed i hjemmet på Aldersrovej4

1950 august; En biltur på 11.000 km
Skorstensfejermester Alfr. Johansen, Jyderup, er vendt hjem fra en 11.000 km lang biltur, som han har foretaget sammen med tre venner. Turen har varet en måneds tid og gik over Hannover, Køln videre over Svejts og Italien til Tunis og længere sydpå.
Hjemturen gik over Madrid og Paris. I Algier så Jyderup borgerne en stor vinfabrik, der ejes af en dansker, Bjerre Sørensen fra Skive. Ejeren traf de ikke, idet han var på ferie i Danmark. På fabrikken var oplagret 350.000 liter vin. På turens sidste døgn kørtes 820 km. Deltagerne har kun overnattet på hotel to gange, ellers boede de i telt. Turen forløb uden nævneværdige uheld. I den stærke varme i Afrika sprængtes dog to dæk3

1957 aug.; Rejseindtryk fra skorstensfejemester Johansen
Skorstensfejermester Johansen og fru vendt hjem fra besøg hos danske i USA
Skorstensfejermester Alfred Johansen, og hustru, fru Sigrid Johansen, Jyderup, er vendt hjem fra en ca. 3 måneders dejlig rejse til Amerika og fortæller på opfordring "Folkebladet"s læsere om alt, hvad de har set og oplevet.
Afrejsen og hjemrejsen skete med "Stavangerfjord". Den 19. maj 1957 gik de ombord og rejste bl.a. sammen med 250 emigranter, der gik i land i Halifax. De fleste var gift og havde adskillige børn, og flere af dem rejste fra gode stillinger, men var alligevel utilfredse med forholdene i Danmark en af dem, en unge mand, kunne ikke tåleklimaet og var med igen på hjemrejsen sammen med hr. og fru Johansen.

Forbi bælte af isbjerge
Tiden ombord forløb på bedste måde, betjeningen var fin og vejret godt. Undervejs passerede man forbi et bælte af isbjerge, som det ikke ville have været morsomt at kollidere med. Det var første gang, fru Johansen skulle gæste Amerika, hvorimod Alfred Johansen var der på besøg i 1948, og fru Johansen havde ikke forestillet sig, at Frihedsgudinden var så imponerende, som tilfældet er. Skyskraberne virkede knugende, og bilerne var som hæklet sammen, så enorm var trafikken i New York og på Long Island. Foran de store varehuse var der parkeringspladser 2-3 gange så store som Rådhuspladsen og medbaneinddeling som ved Halsskov. Det er simpelthen sådan, at alle har bil; arbejderne kører til arbejdspladserne i egen vogn osv.

Gæster hos danskere
Hr. og fru Johansen blev i New York modtaget af Sofus W. Christensen, efter hvis indbydelse de foretog rejsen. S.W. Christensen har mange venner på Jyderup egnen og gæster Danmark hvert andet år. en bror til ham er forpagter Frits Christensen, Vandfalds Mølle, og en anden bror er møllebygger H.E. Christensen, Godthåb mølle.
Fru Christensens slægt bor i Undløse. Sofus W. Christensen var præsident for Amerikas Nøddekoncern, og efter at han har lagt op, har han stadig licens herfra.

Med papilotter på gaden
Fru Johansen fortæller, at hun forbavset så, hvordan fint klædte damer gik ud på gaden med papilotter i håret, uden at det så ud til at genere dem i mindste måde. Det er frygteligt dyrt at komme på damefrisørsalon i New York det koster fra 15 til 30 dollars for permanet behandling og 8-10 dollars for vandondulation.

På danskernes alderdomshjem
Tiden i Amerika blev en kæde af oplevelser. Imponerende var bl.a. en parade af brandkorps med materiel, arrangeret i samråd medskolerne, som mødte med musikkorps. Man deltog også i den årlige jordbærfest, hvortil kommer mange danskere, og en dag besøgte de det danske alderdomshjem, der ligger ca. 100 km fra New York, inde i en skov og afskåret fra så at sige alt. det føltes trist og isoleret, ja så knugende, at det ligefrem virkede tragisk.

Fabrikker, varehuse, FN-bygningen o.m.a.
blev besøgt. For eks. beså man Vanderbilts Villa, der delvis er lavet om til museum for hans samlinger indenfor malerier, nøler, jagttrofæer, fisk, snegle m.m. alt var storslået flot, selv håndtag og haner var af drevet guld.
I den kæmpemæssige FN-Bygning overværede Alfred Johansen et møde, hvor pryglestraffen var til diskussion. Enhver kan gå ind og overvære diskussionerne, som gennem hørertelefoner oversættes til engelsk, tysk, fransk, spansk og russisk.
Varehusene er enorme, men man bliver hurtigt og elskværdigt betjent af de meget tjenstvillige ekspedienter. Hr. og fru Johansen prøvede også at spise på italienske, franske, tyske, kinesiske og danske restauranter var dog stærkt amerikaniseret. Bokseren Jack Dempsey er indehaver af en stor bar, som man besøgte, og her fik man Jack Dempseys autograf. I Valley Stream, hvor Sofus W. Christensen bor, talte Johansen med en restauratør, der for nylig havde besøgt København, som han havde forelsket sig i. Han havde også været i Paris og Hamborg, men skyndte sig at tage tilbage til København, fordi han syntes, det var den dejligste by, han havde kendt.

105 etager
New York har verdens største skyskraber, Impire Stats, der er 1475 fod høj og med i alt 105 etager. Ægteparret var oppe i en højde af 1250 fod. Også Rockefeller Center blev besøgt, og blandt de bygninger, der hører herunder, er verdens største biograf, Radio City Music Hall, hvor der forud for hver forestilling vises ballet og optræden af de berømte rock-piger. Blandt de forlystelser, man overværede, var også Coney Island Forlystelsespark, hvor hr. og fru Johansen blev hejst 90 meter op og foretog nedturen med faldskærme. Også den verdenskendte show boat så man. Scenen er delvis en hjuldamper fra Mississippi og med hele 3 drejescener, alt sammen bygget op på en lille ø.

I Miami
hvor en del af tiden blev tilbragt, boede hr. og fru Johansen hos deres familie, og tog herfra ud på forskellige udflugter. Alfred Johansen fik især et stærkt indtryk af sumpområdet Ever Glace i det sydlige Florida. Fra hovedvejen er bygget broer ind i sumpene, og på broerne findes udsigtsplatforme, hvorfra man kan betragte det dyreliv, der er i sumpene, f.eks. så man alligatorer, krokodiller, skildpadder og masser af tropiske fugle.
I Miami besøgtes et søakvarium, der rummede sværdfisk, kæmpeskildpadder, rokker, blæksprutter osv. samt delfiner, der kan springe seks meter op i luften, trods det, at de vejede op til 500 pund stykket. Der fandtes også hajer, som blev fodret under besøget. Hajerne havde en længde af 5-6 meter.
Turen gik også til Key-West, som er De Forenede Staters sydligste punkt. Man kørte gennem Ever Glace, 100 Miles udover små ører, hvoraf Perlen er Pigeons Key, som er vidunderlig smuk. På Key West landsætters for øvrigt de store kæmpeskildpadder, der kan veje op til 500 pund.
En oplevelse var også papegøje junglen med dens rislende kilder og med bambus og palmer. Foruden de tusinder af store, spraglede papegøjer findes der også flamingoer, og desuden er junglen rig på skønne tropiske blomster.

3 mill beboelsesvogne
Over hele Sydamerika findes der byer med beboelsesvogne, store, flotte og pragtfuldt indrettede. Flere er 16 meter lange og godt 3 meter brede. De koster omkring 600 dollars, og der bor ca. otte millioner mennesker i disse vogne.
For øvrigt er Florida modsætningernes land. Man kunne i mange tilfælde se flotte dollargrin foran fattige og snavsede hytter. man kom også ud for at fornemme

Det ulmende racehad,
men det bør man ikke dømme om, siger Alfred Johansen, man skal bo derovre for at kunne sætte sig ind i forholdene, og kan ikke uden videre fordømme det skel, der sættes. Overalt, på toiletter, i ventesale, i spiserum o.l. står: For hvide - For sorte.
En dag vil problemet blive meget større, for de farvede formerer sig med voldsomme tal og vil trænge sig ind alle vegne. Et overskueligt problem vil rejse sig.

Vandet, var 36 grader
ved Floridas badestrande, så just forfriskende var det ikke. Kæmpehotellerne med 5-600 værelser var overfyldte, selvom de mange flotte moteller ligger tæt langs vejene. Inden turen tilbage til New York fik ægteparret også tid til at besøge store plantager med appelsiner, grape frugt m.v.

1400 dollar i husleje
På en sejltur rundt om Manhattan, den 57 kvm. store ø, som udgør den centrale del af byen New York, sejlede men forbi huset, hvor et værelse koster 100 dollar pr. måned, og hvor en 5 værelses lejlighed koster op til 2400 dollars for et år. På Avenue gives der op til 1800 dollar om måneden for en 2½ værelses lejlighed!
Det var interessant at betragte hverdagen i Amerika: den er tavl og alsidig, men alt for hektisk. De amerikanske husmødre har det let og køber alt færdigt, ligesom mekaniseringen er gennemfør i alt. Alle har fjernsyn, men bemærkelsesværdigt var det, at Amerikanerne er ved at være trætte af fjernsyn og tænder kun, når de skal høre nyheder.
På alle måder blev turen udbytterig, og hver eneste dag blev nydt i fulde drag. Alfred Johansen er kendt som en meget dygtig amatørfotograf og har tidligere vist farvelysbilleder fra sine rejser verden rundt. På denne rejse tog han over 400 farvebilleder, som nu er varige minder om en dejlig tur5



Kilder:
Kilde 1: Jyderup Realskoles årsberetning 1947-58
Kilde 2: Kirkebog 1950-63 opslag 183 nr. 13
Kilde 3: Holbæk Amts Venstreblad 22. august 1950, side 3; En biltur på 11.000 km
Kilde 4: Kalundborg Folkeblad 6. april 1965, side 3; 25 års jubilæum som skorstensfejermester
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 17. aug. 1957, side 3+4+6; Rejseindtryk fra skorstensfejermester Johansen
Kilde 6: Kirkebog 1950-63, opslag 196 nr. 17
Kilde 7: Else Christensen, 22. oktober 2016 fra fb-siden "Stationsbyen Jyderup" via Palle Løvstrup Nielsen
Kilde 8: Tilladelse til gengivelse 17. oktober 2016 fra Jyderup lokalarkiv (B7494). Resterende navne fra Preben Ebbe Johansen 2017
Kilde 9: Oplyst af Margrethe Gybel Jensen, på facebooksiden "Stationsbyen Jyderup" 2016, hvor billedet har været fremvist
Kilde 10: Oplyst af Inger Clausen 15. september 2017

Navneændring nu;
Inger Clausen
Inger Clausen og er på facebook, sept. 2017

Sidst rettet 16. september 2017
©Jyderup Realskole